Två händer vid en liten eld av näver första steget vid tändning

Borås

7 timmar

945:-

Barn 10-14 års ålder kan också delta på kursen i vuxens sällskap, 25% rabatt för barnet.
Välkomstkaffe och lunch ingår.

2025: 23 februari 09:00 – 15:30

2025: 17 maj 09:00 – 15:30

Detta är en eldkurs för dig som vill kunna göra upp en eld i vilket väder som helst med ved du plockar direkt från naturen. Vi lär dig också hur man använder ett modernt tändstål. 

Vår eldkurs ger dig grundkunskaperna du behöver för att kunna öva vidare på egen hand. När du blivit trygg och säker på att göra eld så kan kunskaperna vara skillnaden mellan liv och död om en nödsituation ramlar över dig. För att inte tala om hur mysigt det är att kunna samlas kring en eld i ditt vanliga friluftsliv. 

Elden ger värme till en frusen kropp och trygghet. Men den ger även möjlighet till att torka kläder, laga mat, rena och koka vatten samt att signalera din position till omgivningen. Elden förgyller ditt friluftsliv och du kan samla dina vänner eller din familj runt den för att umgås och laga din lunch och koka ditt kaffe.

Våra 1-dagars eldkurser genomförs under årets alla årstider och oavsett väder. Eller rättare sagt, ju mer väder vi får, ju mer ger kursen!

Vi erbjuder en lärorik och rolig dag tillsammans i skogen och årstiden för kursen sätter scenen och förutsättningarna.

Kursinnehåll Eldkurs

  • Hur man skapar en eld från grunden av det som finns i naturen för årstiden.
  • Förevisning av olika tände, samt hur du hittar torrt tände och ved.
  • Att använda kniv och modernt tändstål att tända med, (övriga metoder berörs enbart i mån av tid).
  • Hålla elden vid liv länge nog för att laga en lättare lunch, som även ingår i utbildningen.
  • Säkerhet vid eldning samt uppbyggnad av en säker eldstad.
  • Allemansrätten om eld och ved. 
  • Nyttan av elden i frilufts- och överlevnadssammanhang.

Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper. 

Tänk dock på att ha kläder efter väder och lämna de ömtåligaste plaggen hemma.

Medför gärna egen kniv och eget eldstål för att testa vid eldmomenten, det finns annars att låna. En vikbar pall, handskar och ett litet liggunderlag kan även vara bra att ha med.

Glad kvinna som eldar i ett betongrör vid havet.
"Vill bara tacka för en jätterolig, intressant och spännande eldkurs! Det känns skönt och tryggt att veta hur man ska göra, och att ha fått testa att samla in bränsle i skogen och göra upp eld av det. Vilken härlig känsla att kunna laga mat över öppen eld utan att ha behövt bära en massa ved ut i skogen. Dagen överträffade våra förväntningar! Mycket ny kunskap även för en inbiten eldare. 🙂 Varm tack, från två glada, trötta, inrökta, nöjda kursdeltagare!"
Kristina och Magnus Bergström
Kursdeltagare Eldkurs 2023

Eldkurs för alla

En så bra kurs! Det lärs ut i lagom snabb takt så att man i varje moment hinner öva. Trygga och kunniga instruktörer som låter en jobba på själv men vet när det är dags att hoppa in och stötta eller komma med tips och råd när det behövs. // Mia Selander,  2023

Lärorikt, praktiskt och mycket trevligt!
 

Fin dag i skogen med Torbjörn och hans crew Daniel och Anna. Trots ett rått och fuktigt Borås lyckades vi med brasan och lagade mat över öppen eld. En linssoppa har aldrig smakat så gott!! // Elena Sanz Carmona, 2023

Från glöd till eld

Långt efter det att en eld brunnit ut finns det glöd kvar i eldstaden. Detta beror på att det ofta bildas ett lager med aska över kolen som förhindrar syretillförseln och förlänger tiden som kolbitarna ligger och småglöder. Genom att lägga lite torrt ris, gräs eller som på filmen nedan tunna träflisor på glöden så kan man genom att blåsa på glöden få den att bli så varm att lågor kan slå upp igen. Att göra på detta vis fungerar på många olika typer av ”tände” men inte alla. Till exempel så är näver faktiskt ganska svårt att få fyr på genom att bara blåsa på det. Det behövs en varmare gnista för det som man till exempel kan få av ett tändstål. 

Se filmen nedan för att se hur man kan blåsa liv i elden igen med hjälp av en så kallad ”feather stick”.