Men vår fjällvandring erbjuder mer än bara hissnande vyer, fysisk aktivitet och utmaningar i naturen. Det är också en resa genom landskapets historia, kultur, flora och fauna. Under vandringen får du veta mer om naturen vi färdas igenom, inklusive information om växter, djur och landskapets utformning. Dessutom får du möjlighet att uppleva den genuina gemenskap som uppstår när man vandrar i grupp. Att dela dessa upplevelser, erfarenheter och skapa minnen tillsammans med likasinnade vandrare blir en värdefull del av äventyret. Vi kommer att anpassa vandringsrutten baserat på gruppens fysiska förmåga och det aktuella vädret. Guiderna svarar för att göra säkra val och minimera eventuella risker.
Grövelsjön
kl H24
Pris kommer
Övrig information: Tält och en del annan utrustning går att hyra på STFs fjällstation.
Datum kommer här
Samling på kvällen den 18:e
Innehåll
Fjällvandring i grupp med två guider, i sex dagar och fem tältnätter.
Guider på vår fjällvandring
Eva Järkenstedt, en mycket erfaren fjälledare som 2022 genomförde gröna bandet. Läs om hennes vandringar HÄR.
Torbjörn Selin, erfaren ledare och utbildare inom överlevnad och friluftsliv, ägare och grundare av All in Nature Sweden. Genomför vandringen som en del av praktiken under sin fjälledarutbildning.
Vi sätter alltid säkerhet i första hand. Oväntat svårt väder kommer innebära att vi kan behöva planera om den tänkta rutten.
Förkunskaper
- Du behöver kunna vandra 15 km om dagen med din egen packning på ryggen. Du garanterar att du är i tillräcklig form för detta när kursen startar (detta av säkerhetsskäl).
- Träna på egen hand med att gå med packning både på längden och i backar. Terrängen kommer att vara måttligt krävande, men det är alltid skönare att ha lite marginal fysiskt.
- Du behöver kunna slå upp och övernatta i ditt tält. Vi förevisar tekniker för blåsigt väder vid behov.
- Du behöver kunna hantera matlagning med friluftskök som du själv medför.
- Du måste ha vandrat en del med dina kängor så du vet att du inte får skoskav. Du behöver dock inte ha fjällvandrat tidigare.
- Läs på innan på Evas TIPSSIDA
Utrustning
- Kläder att vandra i, inklusive bra regnkläder
- Väl ingångna vandringskängor
- Tält och friluftskök (kan delas med andra). Tält och viss utrustning finns att hyra från oss eller STF:s fjällstation.
- Eget första förband-kit
- Mat för hela turen
- Ryggsäck som rymmer all packning.
- Vi kommer skicka en utrustningslista med allt som ska med.
Reseinformation
Du reser på egen hand till Grövelsjön söndag den 18:e. Enklaste sättet är med bil, vi verkar för samåkning. Alternativet är tåg till Mora och buss resten, en resa som kan medföra en extra natt i Mora.
Du kan bo på Sjöstugan eller STF Fjällstationen eller i eget tält efter eget tycke.
Vår fjällvandring startar på måndagen kl 9.00 vid Sjöstugan som ligger 15 minuter till fots eller tre minuter med bil från Fjällstationen. På lördag eftermiddag är vi tillbaka igen och tar då en gemensam och välförtjänt målgångsfika.
Du väljer sedan själv om du åker hem på en gång (vi vet att många måste hem till ”livet” på söndagen och ska ladda inför veckan) på lördagen eller om du tar en middag på Sjöstugan eller Fjällstationen och bokar ett rum för att vila ut innan hemfärd söndag.
Vi samordnar alla gemensamma aktiviteter när vi vet vad ni önskar och efter dialog.
Beskrivning av fjällvandringen Grövelsjön runt
Den sammanlagda vandringssträckan blir ca 6 – 7 mil + eventuellt en toppbestigning. Dagsetapperna ligger mellan 10 och 20 km och kommer att anpassas efter vädret. Fint väder kommer ge oss möjlighet att bestiga några toppar längs vägen. Dåligt väder kommer tvinga oss att stanna i dalgångarna. Vid mycket dåligt väder förbehåller vi oss rätten att helt ändra rutten efter hand. Detta av säkerhetsskäl.
Ankomstkvällen, samling kl 18.00
Kort samling på kvällen vid Sjöstugan, för genomgång av turen och utrustningskontroll.
Vi tipsar om och kan bistå vid tejpning av fötter, anpassning av packningen (ex om något kan plockas bort eller om något saknas).
Vi går igenom säkerhetsrutiner på turen och fördelar lite gemensam utrustning.
Dag 1 Sjöstugan Grövelåa, ev via Salsfjället (ca 12 km)
Första dagen startar vi från Sjöstugan. Huvuddelen av dagen kommer vi att gå på den vältrampade Linnéstigen som leder oss upp på Gränsfjället och vi kommer efter ett par kilometer att passera in i Norge.
Om vädret tillåter så gör vi ev en liten avstickare och ta oss upp på Salsfjället, 1278 m.öh. Därefter sneddar vi ner mot Gröveldalen där vi slår upp tälten vid Grövelåa.
Dagens etapp går till stora delar uppför i varierande lutning, men avslutas med nedförslutning mot tältplatsen. Innan vi är framme ska vi också ta oss över Grövelåa.
Dag 2 Grövelåa – Rönnsjön (ca 12 km)
Vi kommer att fortsätta gå Linnés veg 1734 bort till Forborgen där vi viker av ner mot Svukuriset. Vi kommer då att ha Gränsfjällets högsta fjäll, Elgåhogna (1460 m.öh) i blickpunkten på vänster sida. Men vi ska inte bestiga den toppen, utan efter bara någon kilometer kommer vi att lämna leden. Sedan går vi på fri navigering (oledat) över ett tämligen speciellt landskap mot Rönnsjön där vi kommer att slå läger för natten.
Inledningen av dagen går över fjällhedar med en stigning på ca 80 m när vi skall ta oss över Forborgen. Vandringen mot Rönnsjön är stenig men relativt platt och här kan det vara ont om vatten.
Dag 3 Toppbestigning Gröthogna och Sylfjellet (ca 10 km)
Denna morgon lämnar vi tälten kvar på tältplatsen och dagen ägnas åt en toppvandring. Först går vi upp på Gröthogna 1402 m.öh och sedan fortsätter vi på höjd bort till Sylfjellet, 1355 m.öh.
Hur lång dagens etapp blir beror på var tältlägret är. Vid dåligt väder skippar vi toppförsöket och vandrar en alternativ runda.
Dag 4 Rönnsjön - Hävlingen/Särsjöbäcken (15 - 20 km)
Vi kommer att gå upp mot Gröthogna för att runda fjället södra sida för att sen gå ner på andra sidan mot Brunsdalsbekken. Härifrån kommer vi sedan att gå mot Grötåröset för att strax söder om röset ta oss över gränsen till Sverige. Oberoende av vägval så kommer dagens etapp så här långt att vara ganska stenig.
Tillbaka i Sverige kommer vi att snedda ner mot leden som går mellan Hävlingen och Sylen, för att slå upp tälten vid bäcken ovanför själva Hävlingeområdet.
Dag 5 Särsjöbäcken - Fosksjöarna via Storvätteshogna (9-12 km)
Vi startar dagen med att ta oss över Särsjöbäcken. Sen är det lättvandrade kilometrar på härliga fjällhedar bort mot Storvätteshågna, som är områdets högsta fjäll och Svealands högsta topp .
Storvätteshågna är en av de platser som är mest besökt av vandrare i området, så givetvis skall vi ta oss upp på toppen. Det blir en rejäl pulshöjare. Utsikten härifrån är magnifik och väl värd lite mjölksyra i benen. Efter en paus där vi njuter av utsikten kommer vi att gå ner på den södra sidan och ta vinterleden ner över härliga fjällhedar mot Foskån.
Dag 6 Fosksjöarna/Foskån – Sjöstugan (9 km)
Den avslutande etappen bjuder på lättvandrade kilometrar. Vi börjar med att gå oledat och ta sikte på Oscarsstugan. Här måste vi ta oss över Foskbäcken precis innan vi kommer fram till rastskyddet.
Efter Oskarsstugan fortsätter vi med oledad vandring och tar sikte på Blåkläppen där vi kommer att ta oss igenom passet mellan topparna. Sista biten ner mot Fjällstationen kommer vi att följa leden från Jakobshöjden. Bortsett från de sista två kilometrarna så kommer vi att vandra på fjällhedar hela dagen. Det kommer att bli en liten stigning upp mot Blåkläppen, men den kräver ingen större ansträngning. De sista 1,5 km från STF och ner till Sjöstugan går genom skogen.