Abisko
6 dagar varav 5 dagar på tur
2025: 6/7 kl 15:00 till 11/7 kl 15:00
Utöver våra generella bokningsvillkor gäller STF avbokningsregler för boendet där om du väljer att bo på turiststationen.
Följ med på en fjällvandringskurs och upplev Abiskos magiska fjällterräng under midnattssolen! I juli går solen aldrig ner. Perfekt för dig som har tältat tidigare men vill upptäcka fjällen och miljön ovanför trädgränsen
Målbild
Detta är en kurs för dig som blivande fjällvandrare. Du ska få grundläggande kunskaper och få uppleva fjällvärlden för att i framtiden på egen hand våga vandra i svenska fjällen.
Kursinnehåll fjällvandringskurs:
- Val av utrustning och kläder. Rätt tält, ryggsäck, kängor och bra kläder kan vara skillnaden mellan himmel och helvete i fjällen – vi hjälper dig rätt.
- Två timmar långt möte på teams där vi diskuterar vandringen, utrustning och frågeställningar.
- Tips för att minska vikten på din packning, samt tips på hur du packar din utrustning på ett smart sätt.
- Navigera med karta och kompass. Vi går igenom grunderna och du tar med dig en egen karta och kompass som du övar med varje dag under kursen.
- Grunderna i att planera en rutt. Hur lång tid tar det att gå, hur krävande är det, hur ser terrängen ut och vilka risker finns att beakta?
- Väder. Att bedöma och riskvärdera via väderrapporter.
- Risker och nödsituationer. Medvetenhet och förebyggande planering, samt hur du hanterar en olycka.
- Vandringsrutiner. Att gå och kommunicera i grupp, anpassa sin klädsel och smarta rastrutiner.
- Hur du håller dig pigg och stark under dagarna. Tempo, stretching, hygien, hantera skoskav, lämplig mat och rutiner för matlagning.
- Tälta på fjället. Val av plats, samt hur man hanterar blåsigt väder.
- Lägerliv, hur vi ordnar oss med disk, tvätt och toalettbestyr
- Vadning. Var och hur korsar man vattendrag – riskbedömning och praktik.
- En fantastisk upplevelse med andra fantastiska människor!
Säkerhet
På våra fjällvandringskurser sätter vi alltid säkerhet i första hand. Oväntat svårt väder kan innebära att vi kan behöva planera om och anpassa den tänkta rutten.
Insruktör och guide på denna kurs är Torbjörn Selin, auktoriseras 2025 till fjälledare enligt fjälledarnormen.
Förkunskaper
- Du behöver kunna hantera att resa och att bo i tält och laga din egen mat med friluftskök.
- Du måste kunna gå upp till 15 km per dag med din egen packning. Det är ett krav att du i god tid tränar på egen hand med att gå med packning både på längden och i backe innan kursen.
- Du måste ha vandrat en del med dina kängor så du vet att du inte får skoskav. Du måste också förstå dina egna fötter och redan i träningsskedet kunna välja strumpor, skor och tejpa förebyggande om det behövs.
Utrustning
- Vi kommer att skicka en utrustningslista med allt som ska med. Frågor och funderingar kring denna besvaras gärna.
- Vi vill att du tänker igenom dina val noga gällande all utrustning, relaterat till dess vikt. Rekommenderad maxvikt är 20 kg på en tur av denna karaktär.
- Kläder att vandra i
- Bra regnkläder
- Väl ingångna vandringskängor/skor
- Vadarskor och gärna stavar som stöd vid vad
- Ett tält som tål kraftiga fjällvindar
- Friluftskök
- Eget första-förbandkit
- Mat för turen
- Ryggsäck som allt får plats i.
- Karta över Abisko 1:50000 eller 1:25 000
Resa och upplägg
Du reser på egen hand till Abisko och bokar eget boende på STF Turiststation för första och ev sista natten eller bor i eget tält efter eget tycke.
Vi kör igång med utrustningskontroll och funktionstester under söndagen klockan 15 -19.
På måndagen går vi ut på fem dagars vandring med övernattning i eget tält. Vi genomför utbildningen tillämpad på fjället.
På fredag eftermiddag är vi åter i Abisko. Vi tar en gemensam målgångsfika och för de som vill bokar vi gemensam avslutningsmiddag på kvällen (ingår inte i kursen). Tågen brukar sedan gå hem vid lunch på lördagen.
Beskrivning av fjällvandringskursens sträckning
Den sammanlagda vandringssträckan blir ca 5 mil . Dagsetapperna ligger mellan 8 och 14 km. Vi har möjlighet att bestiga någon mycket vacker topp längs vägen.
SÖNDAG:
Genomgång av utrustning och funktionskontroller. Vi går igenom fjällkartan och visar den planerade turen.
MÅNDAG:
Vi vandrar 13 km med start vid Abisko turiststation. Vi vandra sakta uppåt genom fjällbjörkarnas landskap vidare mot Kårsevaggestugorna, som vi tältar i anslutning till. Vi lägger under dagen fokus på kartan och kompassen samt rutiner vid vandring. Totalt 350 höjdmeter.
TISDAG:
Vi börjar dagen med att träna på vadning. Därefter tar vi oss via en rekommenderad men ej ledad stig över en höjd med fantastisk utsikt. Vi går endast 8 km men det är 300 höjdmeter så det känns lite i korppen ändå. Målet är Abiskojaurestugorna och tältplats där.
ONSDAG:
Detta är en dag när lårmusklerna och hjärtat får jobba lite extra. Vi kommer att starta på led men halvvägs röra oss oledat, med ett antal vattenövergångar och vad under dagen. Det blir inte så långt, 12 km, men däremot 700 höjdmeter för att komma upp till vackra Ballinvaggidalen. För den som har kraft kvar på kvällen, finns det möjligheter till ett uppfriskande dopp i en närliggande fjällsjö .
TORSDAG:
Vi lämnar tälten och de tunga ryggsäckarna i lägret under dagen för att bege oss på en topptur. Väder, vind och gruppens ork avgör vilken topp vi väljer, Tjämhuas med ståtliga 1745 möh eller Pallentjåkka med 1522 möh. Som avslutning på dagen packar vi ihop tälten och går ner till Tältlägret.
FREDAG:
Vandringens sista dag avnjuter vi med en lugn morgon för att lätt trötta i benen efter torsdagens topptur gå nedför och på platten i ca 9 km tills vi kommer tillbaka till Abisko turiststation.
Vi väger in vår packning och alla erbjuds att vara med på en gemensam fika. Även under kvällen kan alla som vill sluta upp till en gemensam middag.
Med reservation för vissa justeringar i turen för din upplevelse och säkerhet.