Nu är det dags, du har beslutat dig för att övernatta och du har samlat byggmateriel för att bygga en nödbivack. En bivack är en ”koja” eller på engelska ”shelter” som betyder skydd, tak över huvudet och skydd mot regn, vind och markkyla i praktiken. Det är ett skydd som du bygger själv av det du har till hands ute i naturen.
Du har redan valt plats och beaktat säkerheten ur flera aspekter enligt förra artikeln ”Nödbivack kan rädda ditt liv”. Du har också beaktat vinden och att temperaturen varierar flera grader beroende på hur högt upp på en kulle du kan komma. Läs mer om detta i förra artikeln som sagt.
Du ska också beakta naturligt skydd så som klippor och täta träd. Jag kommer beskriva hur du bygger en bivack under ett befintligt träd i detalj, samt några varianter ytligt beskrivna.
Börja såhär
Till att börja med gäller det att hitta en så plan yta som möjligt. Om marken lutar behöver du bygga upp bädden, din plattform under dig så att du jämnar ut den så mycket det går. Ett mödosamt arbete i en nödsituation. Att ta den lata vägen och nöja dig med att det lutar kommer dock att straffa sig.
Lutar det åt sidan kommer du sakta men säkert att trilla ur bivacken och en arm eller ett ben sticker snart ut genom grenarna som din vägg består av. Lutar det så att du har fötterna högt, upplevs det framförallt som obekvämt då blodet kommer att samlas i huvudet. Av två dåliga alternativ är det då bättre att det lutar mot fötterna. Men, lutar det för mycket mot fötterna kommer du sakta men säkert kasa neråt och du kommer stöta emot nedre delen av bivacken, risken är stor att fötterna kommer utanför skyddet samt att du kommer riva din konstruktion när du rör på dig, antingen i sömnen eller i vaket tillstånd. Att vakna genom att bivacken fallit ihop över dig är inte den roligaste upplevelsen, du tappar skyddseffekt men kan också lätt skapa en något klaustrofobisk känsla av instängdhet.
Mät upp
Nu gäller det att hitta en stör som du kan ha som bärande takbjälke. En stör är ett mindre träd som du rensat undan från irriterande grenar som är i vägen. Räkna med 3-4 meter lång för att få plats.
Fäst stören 1,5 meter upp mot stammen på ditt valda träd och fäst den tillfälligt. Använd ögonmåttet för att uppskatta om du får plats under denna. Tänk på att du kommer ha runt 10 cm högre golv när du är klar.
För att fästa stören kan du använda ditt paracord som du alltid har med dig i benfickan, men om du har glömt det, så använd naturligt material. Man kan kila fast den i en grenklyka eller luta mot en stabilare gren som sticker ut. Man kan dra upp rötter från marken och binda med dem, eller ta färska böjliga grenar att surra fast med. Nedan ser du två exempel på hur man kan luta stören mot en annan stör där grenarna sticker ut samt granrot som snöre.
Lägg golvet
Det är nu dags att göra bädden, själva golvet i bivacken. Du kan med fördel leta upp 3-4 stockar/störar som är cirka 10 cm tjocka. Bra om de har samma tjocklek. De kan vara klenare eller tjockare, och om det är ont om resurser så kan du göra bädden utan dessa också. Syftet med dem är att skapa ett ordentligt avstånd mot marken. Det blir ett isolerande luftlager som förhindrar markens kyla att överhuvudtaget påverka dig. Dessa stockar lägger du ut som grunden i bädden, lägg dem på längden.
Därefter lägger du massor av grenar tvärs de längsgående stockarna. Tänk på att grenar är finast i toppen och grövre mot där de en gång satt fast i stammen. Du kan lägga ett lager med de grövre hållbara och bärande grenarna i botten, därefter flera lager där de fina grenarna ligger in mot mitten och de grövre delarna sticker ut helt utanför bädden. Det blir såklart skönare att ligga på dessa finare grenar.
Du kan använda i princip vilka grenar som helst, från vilket träd som helst. Ta vad du kan hitta. Intressant fakta är att om du kan hitta döda torkade grenar, så som björkris eller de döda grenarna längst ner på granarna, så är de varmare att sova på än de som är beklädda med färska gröna löv eller barr. Man kan tänka sig att det skulle vara ”rivigare” men, vi utgår från att du har något lager med ytterkläder på kroppen. Har du hamnat vilse i shorts och t-shirt får du väl välja det som är skönast. Om du nu har tid, kraft och energi att vara kräsen.
På bilden nedan ser du början på bädden, ska den bli bekväm krävs nu massor av ris som du lägger ovanpå. Bivacken är till för demonstration och inte helt klar.
Kontrollmät
Nu är bädden klar och det är dags att krypa ner i syfte att kontrollmäta din skapelse. Tänk på att det är svårt att sova en hel natt utan att sträcka på sig, så se till att du har plats för en raklång version av dig. Jag vet att fosterställning är ett energieffektivt sätt att sova, men det är samtidigt mycket svårt att sova en hel natt i den ställningen.
Om det visar sig att bivacken är för liten då får du fästa stören längre upp på trädet så att utrymmet ökar. Många gör misstaget att ta i för mycket och skapar ett mindre slott. Nackdelarna är minst två med att göra så. Dels blir det mycket att bygga samt att det utrymmet du skapar blir svårare att värma upp.
Väggarna
När du ska skapa väggarna har du ett stort val att göra beroende på om du har möjlighet att hantera en eld under övernattningen eller inte.
Om du inte ska elda kan du bygga väggarna på båda sidor om ryggåsen. Målet är att helt omsluta dig på båda sidor med väggar. Du skapar en öppning i konstruktionen så att du kan ta dig i och ur bivacken. Samt att du skapar en dörr som du stänger igen efter dig. På det viset får du en kokongliknande konstruktion som behåller en del av luften som du värmer upp med din kroppsvärme inne i bivacken. Samtidigt så stänger den ute mygg och knott någorlunda.
Man kan göra på flera olika sätt när man bygger väggen. Kan man hitta stora barkbitar, eller bitar av plast, exempelvis en sopsäck, eller tillräckligt många raka pinnar för att ställa så tätt att de i sig blir helt tätt, då kan man göra det. På bilden nedan ser du hur olika material har använts, bland annat en svart och en grön sopsäck, samt en karta i tyvek, ett mycket bra val av karta i detta sammanhang.
Ett sätt att få en hållbar och tät konstruktion med mindre resurser lägger du först pinnar uppifrån och ner, de står lodrätt så att säga med ca 10 cm avstånd. Därefter flätar du in sly, det vill säga unga skott av träd eller tunna färska grenar som är böjbara. Torkade grenar fungerar som ved och bränsle men går av om man försöker böja dem. Du skapar på det här viset ett rutnät som också låser sig själv om du flätar in grenarna åt vartannat håll.
Därefter så sticker du in grenar i konstruktionen, lägg en hel rad med början nerifrån och upp. Det är viktigt att grenarna har löv eller barr, annars måste du också använda mossa ovanpå grenarna. Som på bilden ovan. Därefter lägger du en ny rad precis ovanför, som tegelpannor. På det sättet så underlättar du för vattnet att rinna av. Det krävs många lager av exempelvis granris för att få det tätt. Så väldigt bra om du väljer plats där det finns mycket byggmaterial, enligt del ett av artikeln.
På bilden nedan ser du en färdig kokong.
Om du istället ska elda under natten räcker det att bygga halva bivacken. Eller möjligen att fotändan har väggar på båda sidor och bara själva överkroppen har en öppen sida mot elden.
Att sova med elden som värme kräver en del kunskap och erfarenhet av att bygga en säker eldstad och att samla bra och lämplig ved. Det är svårt och du måste hitta stora torra stockar om du ska ha eld hela natten utan att den slocknar.
Du får förbereda tändknippen i flera omgångar och räkna med att vakna och starta om elden flera gånger. Därefter kan du somna i värmen och strålningen från elden och glöden. Du får ett par timmars sömn och därefter börjar du om. Det är väldigt bra att också använda knytnävsstora stenar som du värmer upp med elden innan du somnar. De ska inte vara varmare än att du kan hålla i dem med en tunn handske utan att bränna dig.
Det finns en hel del kunskap och bra detaljer att tänka på när du sover framför en eld, jag tänker att det kan vara ett bra ämne för en framtida artikel att fördjupa sig i detta. Här och nu får du hålla tillgodo med dessa ytliga kunskaper men jag hoppas att du kan ta till dig av tekniken att bygga en bivack som du inte sover vid med en eld.
Nedan ser du exempel på en singel bivack med eldstad samt en dubbel bivack. Den dubbla bivacken är mycket smart och användbar om ni är två som går vilse samtidigt. Ni har elden i mitten och turas om att sköta den.
Kvällsrutiner
Innan du går och lägger dig ska du se till att bli genomvarm. Arbeta med kroppen, helst med något produktivt så som att förbereda ved inför natten eller hämta vatten nere vid sjön. Undvik att hoppa och springa runt utan nytta. Kissa, för att undvika att vakna efter ett par timmar och behöva göra det behovet istället för att sova.
Ta av dig kängorna, man kan använda dem som huvudkudde om det regnar, eller ställa dem en bit från elden för att de ska kunna torka.
Fötterna stoppar du ner i en ryggsäck om du har.
Undvik att sova i regnkläder om det inte tok regnar. Du kommer att bli blöt inifrån och även kall. Regnkläder har en märklig förmåga att kyla ner dig mer än de värmer.
Om du fryser som satan
Vaknar du av att du huttrar, då är det fara å färde. Det gäller att tvinga sig upp och nu är det läge för att sätta igång stora muskelgrupper. Har du produktivt arbete du kan göra samtidigt, då är det bra. Är det för mörkt och du saknar pannlampa då måste du jobba med stora muskler på annat sätt. Knäböj, eller rask promenad runt en förbestämd slinga. Kroppsvärmen behöver stiga igen. Du får inte lägga dig kall utan behöver få upp värmen.
Går det inte att bli varm, då kan du behöva gå runt runt hela natten för att inte bli nedkyld.
Som jag ofta säger, inom överlevnad sover man kanske inte som en bebis hela natten, men man sover många gånger!
Nödväskan
Att hamna i en nödsituation och behöva bygga ett skydd för att klara natten är inget vidare. Något har gått fel, du har gjort något galet, eller haft otur.
Det finns ett mycket bra sätt för att slippa ”sova många gånger” och allt arbete som det kräver och även att du utsätter dig för risker. Risker att bli nedkyld eller risk att bränna dig om du har elden som sovkompis. Nämligen att tänka efter före! Packa med några enkla saker i din dagspackning.
Bra saker att packa med för att underlätta skydd, bivack och övernattning är:
- En nödfilt, eller ultralätt tarp
- Snöre
- Ett litet liggunderlag
- En liten och lätt sovsäck, eller varma kläder
Nedan ser du när jag undervisar en grupp under överlevnadskurs BAS i nödbivack. Nödfilten är uppspänd med minimalt med snöre och kanterna är nedtryckta med hjälp av stenar. Det gör att det inte blåser in och skapar drag kring ryggen
Slutligen
Jag hoppas att du tyckte att artikeln var intressant. Det finns mycket att lära och det finns många olika sätt att göra allt på. Det handlar om att ”det beror på…” en massa olika saker och sedan handlar det om din förmåga att kunna anpassa det du kan till rådande situation.
Vill du lära dig mer om bivacker och att även testa hur det är att sova i en, ja då är du hjärtligt välkommen på kurs hos oss. Kursen som passar bäst för just det här området är Överlevnadskurs BAS.
Hoppas vi ses…
Torbjörn Selin